Tävlingen idag / Tyska systemet

Resulterade i en 4:e plats i LB:3 och ungefär 8 plats i LA:2 , trots att  jag tyckte att LA gick väldigt mycket bättre. Men men, det är ju en domare som skall dömma en också, det kan man inte göra så mycket åt, än att läsa protokollet och sedan försöka analysera vad som gick bra och inte.

Jag är nöjd med LA, för jag tyckte att min ridning var mycket bättre, och jag hade en bättre sits, synd bara att det inte verkade löna sig ett skit. 


Det som jag tycker är tråkigt med svensk dressyr på denna nivån är att bra ridning inte premieras så mycket som den borde. Titta på tyskland, vad har de för utbildning system, och vad har de för tävlings system? Jag säger inte att vi borde kopiera deras system, men kan lära mycket av mer framgångsrika nationer. I tyskland så är det  till exempel ofta så att när man rider på Lc-lb nivå, att man rider 2 och 2, så att man inte är ensam på bana, och dessutom är programmet kortare, så att det skall underlätta. Det är billigare att tävla, och sedan kan man ha mera starter på en dag. På de flesta tävlingarna, har de även hoppning samtidigt, på en annan bana. Vilket gör att det  blir en helt annan publik krets som kommer. Det finns flera saker på tävlingen än bara hästar svett och tårar. Det finns oftast en bar, en lite finare servering och kanske en liten häst shop. Allt för att det ska bli så kul som möjligt för både publik och tävlande.

Det finns även olika kategorier av ryttare, man börjar på den lägst nivån ( som är nivå 6 i tyskland) , då tävlar man enbart mot dem som tävlar i den kategorin och  kategori 5, sedan får man poäng vid placeringar och vinster ( likt sveriges system, fast de får även poäng för "lokala" tävlingar) , när du har fått tillräkligt många poäng, så flyttas du upp ett snäpp osv. Med detta system gör att du tävlar mot människor som "motsvarar" din egen standard. Ett slags uppklassningsystem för ryttare. Detta förhindrar att "yrkes ryttare" sitter och rider småklasser bara för att få placerningar. Det finns dock nackdelar med systemet ( det finns det med alla system) , men det är ju så att en yrkes ryttare , eller en ryttare med g. hög leistungsklasse  inte kan rida en häst ( ej unghäst) , som inte har tävlat förut. För det finns även en lägsta nivå för ryttarna. Men, för dem så finns t ex speciella unghäst klasser där man kan kvala till bundeschampionat osv. Där yrkes-ryttare rider mot yrkes-ryttare.  Det finns en uppsjö av olika bedömmningar, t ex reitpferd prüfung och dressurepferde prüfung, där man antingen bedömmer hästen för dess kapacitet som rid häst eller som dressyrhäst. 
Det finns såklart reiter prüfung, där ryttaren bedöms. 

Så ja, sverige, vi har lite att jobba med!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0